غول رودس شگفت انگیزترین مجسمه جهان

شگفت انگیزترین مجسمه جهان

یکی از عجایب هفتگانه جهان مجسمه رودس در یونان است که از غول پیکرترین تندیس های جهانی می باشد. در ادامه مطلب زیر با غول رودس شگفت انگیزترین مجسمه جهان بیشتر آشنا شوید.

چرا غول رودس؟
_روزی این تندیس نماد اتحاد مردمان ساکن منطقه ی رودس بوده است.

_هنوز هم آثار این مجسمه بر جای است.

_از جمله عجایب هفتگانه ی کلاسیک دنیا است که با تصورش هم متعجب خواهید شد.

_این مجسمه بر روی یک رود ساخته شده است.

این مجسمه در ورودی بندرگاه رودس ( در برخی منابع رودز ) در جزیره رودس یونان ساخته شده بود. رودس در یونان باستان از اتحاد سه ایالت یالیسوس ( Ialysos )، کامیروس ( Kamiros ) و لیندوس ( Lindos ) تشکیل شده بود. این سه سرزمین حدود ۴۰۸ سال پیش از میلاد مسیح با هم متحد شدند تا سرزمینی یکپارچه به نام رودس پدید آید. این شهر یکی از پر رونق ترین ایالات یونان و قطب اقتصادی آن شد که با کشورهای دیگر مراودات مالی و اقتصادی زیادی داشت. تندیس رودس در سال ۲۸۲ میلادی پس از ۱۲ سال تلاش در این ایالت ساخته شد.

ارتفاع غول رودس را ۳۳ متر برآورد کرده اند، که البته باید توجه داشته باشید که تندیس بر روی پایه ای مرمرین به ارتفاع ۱۵ متر ساخته شده بود و به راستی آن را به یک غول عظیم الجثه تبدیل کرد. زمانی شگفتی این مجسمه را بیشتر احساس می کنید که بدانید پاهای غول کاملا از هم باز بوده است.

این تندیس نمادی از هلیوس ( Helios )، یکی از اساطیر محبوب یونان بوده است. او را به عنوان خداوند خورشید و نگهبان و مراقب بینایی و روشنایی می دانستند. غول رودس تصویر مردی را به تصویر کشیده که دست راستش را بالا برده و جامی در دست دارد و دست چپش پایین است و شک وجود دارد که وی پارچه ی لباسش را در دست داشته و یا شلاقی را حمل می کرده. نکته ی جالب و قابل توجه در رابطه با مجسمه ی رودس همین نکته است که به دلیل نابود شدنش در شکل ظاهری آن هم تردیدهای زیادی وجود دارد که با دقت در تصاویر ارائه شده می توانید به این تفاوت ها پی ببرید.

شک و شبهات در رابطه با این تندیس به دلیل آن است که تنها حدودا ۵۶ سال سالم و پا برجا بود و در سال ۲۲۶ میلادی به دلیل زلزله ی شدید از زانوها شکست و فرو ریخت. در نوشته های تاریخی گفته شده که حتی زمانی که غول رودس از زانوهایش شکست و سقوط کرد باز هم ابهت زیادی داشت.

متاسفانه امروزه هیچ اثری از این غول عظیم برجای نمانده است و حتی بر روی محل دقیق مجسمه ی رودس هم شک و شبه وجود دارد و حدودا مشخص می کنند که غول رودس کجا بوده و جای پایش کجا قرار داشته است. اما این موضوع نتوانست مانعی برای ثبت نام غول رودس در فهرست عجایب هفتگانه کلاسیک دنیا باشد؛ چر که این مجسمه با ارتفاع بلند خود یکی از بلندترین مجسمه های جهان باستان به شمار می آید.

همانطور که اشاره کردیم هلیوس ( Helios )، ایزد خورشید در دوران یونان باستان بوده است. او را فرزند تئا ( Theia ) و هیپریون ( Hyperion ) می دانند، تئا الهه ی بینایی و هیپریون نماد هر آن چه پیش از طلوع خورشید از بین می رود ( سپیده دم ) بوده اند.

هلیوس فرزندان بسیاری داشت از جمله آئیتس، پاسیفائه، کیرکه و فایتون. به مرور زمان وی به عنوان پروردگار نور، روشنایی و خورشید شناخته شد، در افسانه ها آمده که وی از زمان سپیده دم تا غروب خورشید با ارابه ی آتشینش در آسمان ها این طرف و آن طرف می رفت.

تصور بر این بوده است که به دلیل نگاه کردن ایزد خورشید از بالا بر زمین وی همه ی پدیده ها و مناطق دنیا را دیده بنابراین همیشه سخنان وی مورد قبول همه ی ایزدان دیگر واقع می شد. تصویر هلیوس همیشه در داستان ها به صورت جوانی خوش سیما، بدون ریش و با موهایی مجعد کشیده می شد.

اغلب وی را با شلاقی در دست می شناسند زیرا ارابه ی هلیوس را چند اسب می کشاندند و وی با شلاق به آن ها ضربه می زد.

ساخت رودس را بین سال های ۲۸۰ تا ۲۹۲ پیش از میلاد می دانند. وجود چنین تندیسی دو دلیل داشت؛ یکی بزرگداشت نبرهایی که رودس با دیگر مناطق داشت و در آن ها موفق بود و مردمانش علاقمند بودند یادواره ای از پیروزی هایشان داشته باشند و دیگری به نمایش گذاشتن اسطوره ی خورشید و نگهبان سرزمین.

طراح این غول، چارز ( Chares ) اهل لیندوس یکی از شهرهای یونان بوده است.

جزیره ی رودس قسمتی از امپراطوری اسکندر بود، زمانی که اسکندر مقدونی به طور غیر منتظره در سال ۳۲۳ پیش از میلاد در گذشت، سرزمین تحت سلطه ی وی میان سه تن از ژنرال هایش تقسیم شد.

بر سر حاکمیت جزیره رودس میان دو ژنرال آنتیگونوس و بطلمیوس اختلاف افتاد. این اختلافات ادامه داشت تا در سال ۳۰۵ پیش از میلاد آنتیگونوس ارتشی ۴۰,۰۰۰ نفری را با ۲۰۰ کشتی برای چیره شدن بر رودس فرستاد. فرمانده ی این ارتش پسر آنتیگونوس به نام دمتریوس بود، دمتریوس در اولین حمله موفق نشد به جزیره نفوذ کند و ناچار شد جزیره را به محاصره ی خود در آورد، اما به دلیل اتحاد بطلمیوس با حاکمان محلی جزیره ی رودس، ارتش آنتیگونوس با ۴۰,۰۰۰ سرباز شکست خورد و محاصره را رها کردند و اسلحه هایشان را هم در همان جا گذاشتند و رفتند. به همین دلیل این پیروزی برای مردمان رودس بسیار مهم بود.

در روایات آمده که فلز غول رودس از ذوب کردن سلاح های این ارتش ۴۰,۰۰۰ نفری تامین شد، غنائم بدست آمده از این جنگ آن قدر زیاد بود که مردمان رودس توانستند با فروختن بقیه وسایل دشمنانشان هزینه ی ساخت تندیس را هم فراهم کنند.

در سال ۲۲۶ میلادی زمین لرزه ی شدیدی ایالت رودس را لرزاند و سبب شد این تندیس از قسمت زانو بشکند و سقوط کند. پس از این اتفاق امپراتور مصر پیشنهاد داد تا هزینه ی تعمیر و ساخت دوباره ی مجسمه را بپردازد تا غول رودس از بین نرود اما در این میان یکی از پیش گویان یونان اعلام کرد که برپایی دوباره ی تندیس رودس بد شگون است و سبب نابودی سرزمین خواهد شد. همین عقیده حاکمان رودس را بر این داشت که مجسمه را به حال خود رها کنند و اجازه ندهند امپراطور مصر آن را تعمیر کند.

در روایات آمده که پیکر شکسته ی مجسمه ی رودس تا ۸۰۰ سال روی زمین باقی ماند در نهایت اعراب به رودس حمله کردند و توانستند این سرزمین را تحت سلطه ی خود در آورند. آن ها زمانی که مجسمه ی رودس را دیدند آن را قطعه قطعه کردند و به یک بازرگان فروختند و او با ۹۰۰ شتر غول رودس را از سرزمین رودس خارج کرد و داستان غول رودس به پایان رسید.

در سال ۲۰۰۸ میلادی مقامات یونان اعلام کردند که قصد دارند مجسمه ای دیگر شبیه به رودس در این سرزمین بسازند تا بزرگ ترین تندیس ایزد خورشید در جهان باشد.

در برخی منابع آمده است که تا سال ۱۳۹۵ میلادی پای راست مجسمه ی رودس هنوز برجای بوده است اما صحت این موضوع مشخص نیست، همچنین اغلب منابع می گویند که پاهای غول باز بوده و همه ی دهانه ی بندر رودس را در بر می گرفته است که متاسفانه در رابطه با این موضوع هم نیز عقاید متفاوتی وجود دارد.

ساخت و ساز مجسمه
در ابتدا پس از به اتمام رسیدن ساخت مدل کوچک غول رودس که یک متر طول داشت، ساخت مجسمه ی اصلی شروع شد. چهارچوب و زیربنای تندیس را با فلز آهن ساختند، جالب است بدانید چهارچوب مجسمه ی آزادی هم به همین شکل اما با فلز مس ساخته شده است. در کتاب تاریخی ( Pilon ) آمده که ۱۵ تن برنز و ۹ تن آهن در بنای مجسمه رودس استفاده شد. پس از کامل شدن اسکلت، بدنه با سنگ پر شد و رویش را با پوسته ای برنزی پوشاندند، برای بالا بردن سنگ هایی که باید در سطوح بالایی مجسمه استفاده می شد از سطوح شیب دار استفاده کردند. در نهایت غول رودس به پیکر مردی تبدیل شد که با اقتدار بر روی رود رودس ایستاده و لباسی نیمه به تن دارد.

معمار غول رودس
معمار و طراح مجسمه ی رودس چارلز لیندوس ( Chares ) نام داشت. وی بسیار وطن پرست بود و در جنگ های رودس هم شرکت داشت. بزرگ ترین مشکل وی در مورد ساخت این تندیس بزرگی و عظمت آن بود به همین دلیل او ابتدا یک ماکت کوچکتر ساخت و همه ی جوانب را روی آن بررسی نمود. این مدل کوچک حدودا ۱ متر طول داشت. چارلز از صفحات برنزی برای لایه ی رویی مجسمه استفاده کرد و توانست مجسمه را به صورت کامل طراحی کند، اما وی پیش از تکمیل شدن تندیس جان خود را از دست داد. در چندین روایت آمده که وی خود کشی کرده و حتی می گویند همین تندیس علت خودکشی وی بود. زیرا زمانی که مجسمه رو به پایان بود وی به اشتباه بودن روش ساخت پی برد و یک عیب بزرگ در آن یافت و خود را کشت تا بار شرمندگی را تحمل نکند. در روایات دیگر آمده که وی در میزان محاسبه ی هزینه ها اشتباه کرد و حدودا با هزینه ی محاسباتیش می توانست نیمی از مجسمه را به پایان برساند به همین دلیل خود کشی کرد. اما هیچ مدرک معتبری برای درست بودن این نظریه ها وجود ندارد و تنها می دانیم که چندین سال این تندیس زیبا با افتخار بر رود رودس بوده و جلوی نور خورشید را در پوسته ی برنزیش منعکس می کرده است.

بازسازی غول رودس
در سال ۲۰۰۰ میلادی دانشمندانی از یونان، انگلستان، اسپانیا و ایتالیا پیشنهاد دادند که مجسمه ی رودس را دوباره از نو بسازند و عقیده داشتند که این کار به اقتصاد یونان کمک زیادی می کند، آن ها می گفتند با وضعیت بد و بحران اقتصادی که یونان با آن در گیر است می تواند ساخت چنین سازه ای گردشگران را مشتاق کند تا بیشتر به این کشور سفر کنند و منابع مالی را به سوی این سرزمین سرازیر کنند.

طرحی ارائه شد که در آن مجسمه ی جدید ۵۱ متر ارتفاع داشته باشد و بازدیدکنندگان بتوانند به داخل آن بروند و از موزه ی درونش بازدید کنند؛ مجسمه ای که از غول قدیمی رودس بسیار عظیم تر باشد.

همچنین امید است که در این مجسمه کتابخانه ای بزرگ هم ساخته شود تا بتواند کتاب های تاریخی و فرهنگی یونان را به گردشگران و علاقمندان عرضه نماید. از دیگر برنامه های پیاده شده برای این مجسمه تامین نیروی مورد نیاز ساختمان آن از طریق انرژی خورشید است.

از دیگر پیشنهادات برای این سازه ساخت رستوران در بالاترین نقطه ی آن می باشد تا گردشگران بتوانند مناظر اطراف را از زاویه ای خاص تماشا نمایند.

این خبر با عبارت غول رودس بزرگ تر از گذشته در سراسر جهان پیچیده است اما هنوز کارشناسان در حال بررسی روی این پروژه هستند و کار ساخت آن شروع نشده است.

متخصصان هزینه ی ساخت دوباره ی غول رودس و شبیه سازی از آن را حدود ۲۸۳ میلیون دلار برآورد کرده اند و اعتقاد دارند این میزان بودجه بهتر است با کمک گرفتن از بخش خصوصی تامین شود.

 

 

درباره‌ی bia2kish

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *